Köketsmat

En pepprig grundkurs – svartpeppar och vitpeppar

Date

pexels-karolina-grabowska-4871094 (2)

Vi vet alla vad peppar är, och de flesta av oss har en typ av peppar som vi använder i all vår matlagning. Men visste du att det faktiskt finns två mycket olika typer av peppar? I den här artikeln ska vi titta närmare på skillnaden mellan svartpeppar och vitpeppar, vad var och en av dem kan användas till och varför svartpeppar från Kambodja är så eftertraktad av kockar runt om i världen.

Svartpeppar och vitpeppar kommer från samma växt – Piper nigrum. Växterna i sig har sitt ursprung i Indien, men numera odlas de i tropiska områden över hela världen. Så vad är det som skiljer dessa två pepparfrukter åt?

För svartpeppar skördas hela bär och torkas sedan tills de får en mörkbrun eller svart färg. När de är helt torkade krossas de till de små flingor som vi alla känner till. Vitpeppar, å andra sidan, tillverkas av bär som skördas när de är mogna och sedan blötläggs i vatten tills den yttre köttiga delen av frukten ruttnar bort. Det som blir kvar är det inre fröet, som sedan torkas tills det får en blekgul eller ljusbrun färg.

När det gäller smaken är svartpeppar hetare och har en mer komplex smak än vitpeppar. Den passar bra till kötträtter, kraftiga soppor och såser. Vitpeppar är å andra sidan perfekt för rätter där du inte vill att pepparens smak ska överrösta allt annat – tänk på delikat fisk eller grönsaksrätter.

Så varför är svartpeppar från Kambodja så eftertraktad av kockar? Jorden i Kambodja tenderar att vara mycket rik på mineraler, vilket ger pepparn en unik smak som du inte hittar någon annanstans i världen. Dessutom har kambodjanska bönder fulländat konsten att odla och torka peppar under många generationer, så du kan vara säker på att du får en högkvalitativ produkt när du köper svartpepparkorn från detta land.

Nästa gång du står i mataffären eller när du handlar kryddor online och sträcker dig efter din vanliga flaska med svarta pepparkorn, ta dig en stund och fundera på att ge vita pepparkorn ett försök i stället – du kanske blir förvånad över hur mångsidiga de är! Och om du letar efter något riktigt speciellt att lägga till i ditt kryddställ, se till att leta efter svartpeppar från Kambodja – dina smaklökar kommer att tacka dig!

Fler
artiklar