Köketsmat

Vad är PTFE och varför används det?

Date

pexels-caio-1277939 (1)

PTFE, eller polytetrafluoreten, är en fluorplast med låga friktionsegenskaper som gör den mycket hal. Den är kanske mest känd genom varumärkena Teflon och Gore-Tex, men tillverkas och marknadsförs även av andra företag. Vad är PTFE egentligen och varför används det?

År 1938 försökte Roy J. Plunkett få tetrafluoreten (TFE) att fungera som kylmedel i kylskåp när han av en slump snubblade över PTFE. En flaska med TFE-gas hade lämnats över natten och nästa dag hade gasen förvandlats till PTFE. År 1941 tog DuPont patent på materialet.

PTFE har en mängd olika användningsområden tack vare sina unika fysiska egenskaper. För det första har det en mycket låg friktionskoefficient – vilket innebär att det upplever mycket liten friktion när det kommer i kontakt med andra ytor. Det är också motståndskraftigt mot nötning, kemikalier, värme och UV-ljus. Dessutom är PTFE en utmärkt elektrisk isolator och kan fungera vid extremt höga temperaturer utan att försämras.

På grund av dessa egenskaper används PTFE i allt från isolering av elektriska ledningar och packningar för bilar till non-stick-ytor och livsmedelsförpackningar för feminina produkter som hårspraydosor, tandpastatuber och medicinska slangar. Det används till och med inom rymdforskning; till exempel var rymdfärjans fasta raketboosters fodrade med PTFE för att förhindra bränder.

PTFE är ett fantastiskt material med många olika användningsområden tack vare sin låga friktionskoefficient och motståndskraft mot nötning, kemikalier, värme och UV-ljus. Om du någonsin har använt teflonpannor eller Gore-Tex-tyg har du redan upplevt fördelarna med denna mirakelplast på nära håll. Vem vet vilka nya användningsområden för PTFE som kommer att upptäckas i framtiden? Du hittar ett stort utbud av tätningsprodukter och PTFE på Jila.se.

Fler
artiklar