Köketsmat

Hur du odlar egna grönsaker till sommarens grillkvällar

Date

Hydroponisk odling direkt från ekologiska fröer

Finns det något godare än att plocka grönsaker som gurka och tomat från sin egen trädgård, eller lyfta upp egenodlade potatis inför midsommarfesten. Genom att odla själv så kommer du även att uppskatta grönsakerna mer och du kommer vilja välja att fylla tallriken med mer grönsaker. Detta främjar många hälsofördelar för hela familjen.

Det är inte bara själva grönsakerna som är roliga och givande att odla, kryddorna och örterna ger även en helt annan smak om du har odlat dessa själv. Att odla chili har blivit populärt och det går att odla allt från mildare till det hetaste sorterna.

Tänk dig att odla själv från exempelvis tomatfrön samt andra grönsaksfröer och efter en tid kunna skörda dessa till en god sallad. Krydda lite extra med det du odlat från kryddfröerna och dekorera salladen med egen gurka av exempelvis baby format.

Hydroponisk odling inomhus har mängder med fördelar att njuta av

Har du provat att odla med hydroponisk odling när du ska odla sallader och örter? Det finns färdiga lösningar för detta och det ger en lagom skörd av både sallad och örter som du enkelt kan komplettera kosten med.

Fördelen är att det krävs minimalt med jord och oftast inte mer plats än vad en vanlig blomlåda tar. Det finns många olika typer av hydroponisk odling men sammantaget så planterar du ett frö eller väljer en färdig kapsel, fyller på med vatten i blomlådan och en växtnäring.

Du kan således odla detta inomhus och slipper därför många olika skadeinsekter och annat förekommande. Bara skölja av och äta, direkt från köksbänken. Du kan med välja ekologiska fröer, eftersom att du odlar inomhus. Det kommer inte krävas någon besprutning eller något annat, då det är väldigt sällan förekommande att det kommer finnas några skadeinsekter.

Nya trender skapar nya odlingsmöjligheter i stadsmiljö

Just hydroponisk odling har blivit en trend även bland restauranger och liknande då det kräver en belysning och minimalt med plats, men även inte lika mycket vatten. Det går att odla på höjden i etapper. Totalt så skapar detta den närmsta formen av närproducerad mat, även inom restaurangbranschen.

Även livsmedelsbranschen provar detta koncept, då det idag även finns effektiva lösningar även för butiksodling. I framtiden kommer vi se dessa hydroponiska odlingar allt oftare i stadsmiljö. Vilket även gör att hållbarheten för våra grönsaker ökar och vi kan plocka våra grönsaker, örter och kryddor när vi ska konsumera maten istället.

Fler
artiklar